tisdag 2 juli 2019

Sommarläsningen har börjat

Åter här och med en sommar som så här långt har fått igång läsningen. Här kommer en sammanfattning av att ett gäng böcker som avverkats och som jag av olika anledningar tycker är väldigt läsvärda. Ordningen betyder inget annat än att jag kom på en bok före en annan:

Min Jin Lee/Pachinko
Har inte helt läst klart och behövde låna om den ett antal gånger. Men det är en tjock roman om Koreas och Japans historia berättat genom Sunjas livsöde. Hon föds av fattiga föräldrar i Korea, men får följa med sin man till Japan för ett bättre liv. Frågan är om det blir bättre, familjen och Sunja tvingas till stora uppoffringar. Väldigt massiv men spännande och gripande. Skulle kunna jämföras med Mobergs Utvandrarna och Invandrarna.

Nadia Hashimi/Pärlan som sprängde sitt skal
Om kvinnors situation i Afghanistan och om en flicka som får vara pojke ett tag. Det är inte helt ovanligt att flickor "görs om" för att kunna hjälpa sina familjer med ärenden, gå i skolan och på andra sätt använda pojkars frihet för att klara samhällets normer. För en kvinna som inte föder söner är det en möjlighet att få respekt. För en flicka är det en möjlighet att kunna röra sig fritt. Det är fängslande och fruktansvärt, men historien är bra berättad med två trådar som löper parallellt. Ska definitivt följa upp denna boken med De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg.

Vigdis Hjorth/Arv och miljö
Ett övergrepp som aldrig kan övervinnas, en familj som klamrar sig fast i förnekelse. Det är sårigt och upprepande och huvudpersonens svårighet att frigöra sig står helt klar för läsaren. Det är ingen lättläst bok, och den är ganska obehaglig, men ändå väldigt läsvärd. Förmodligen för att botgöring, död och det svåra med förlåtelse alltid är aktuellt hos oss, eller borde vara det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar