söndag 1 juni 2014

Morgonpasset i P3 och Sara Kadefors

När jag sommarjobbade på kyrkogården för fruktansvärt länge sedan var min bärbara lilla fickradion och min free-style det som gjorde dagen underhållande. I free-stylen snurrade alltid Prince men också Sade och Terence Trent D'arby  och på radion var det P3 och Morgonpasset på morgonen och P1 och Sommar i P1 som höll humöret uppe. Då, eftersom detta är ett bra tag sedan, var det bland annat Sara Kadefors som var programledare för Morgonpasset. Hon var (precis som Annika Lantz) väldigt rapp och väldigt rolig. Med denna lilla anekdot som inledning så vill jag mest säga att hon också är en läsvärd författare. Inte bara för Sandor/Ida - utan även för Fågelbovägen 32 och Borta bäst.

Fågelbovägen 32 handlar om Karin som vill hjälpa till och göra gott. Hon är ju en god person. Därför verkar det vara en utmärkt idé att Katerina, en ung ensam kvinna från Moldavien, får skydd och arbete hemma på Fågelbovägen. Men detta innebär att maktbalansen i hemmet rubbas, och Karin tappar bort sig själv i vad hon är och vad hon vill vara. För när Katerina helt plötsligt kommer väldigt nära Karins barn och man, då faller Karins självbild samman. Jag sträckläste boken och Kadefors lyckas verkligen väl i att porträttera Karin och hennes ångest i denna nya situation som ställer allt på sin spets.

Borta bästa har också en kvinnlig huvudperson - Sylvia - och Kadefors lyfter också här frågor om vad vi sätter värde på i dagens samhälle. Sylvia har lämnat man och barn och bor i en bil. Hon har bilen som hem och dricker morgonkaffet gratis på IKEA. Ingen som möter henne kan se att hon är en hemlös eller uteliggare. Fasaden som rik och framgångsrik fungerar ett bra tag. Men som delvis utanför samhället upptäcker hon andra sätt att se på saker och möter andra människor än vad hon tidigare har gjort. Det gör att det till slut blir nödvändigt att göra upp med sitt liv. För vem bestämmer hur man ska leva?

Kadefors är lättläst och driven, det är tunga ämnen, men inga tunglästa böcker. Jag tycker de passar utmärkt som sommarläsning.

Vilken som blir ändå väldigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar