onsdag 8 mars 2017

Ännu en internationell kvinnodag

Så var det 8 mars och den internationella kvinnodagen. Även i år är det dumt att den ska behövas, men ändock nödvändig. Lika villkor för kvinnor och män är aktuellt varje dag tills jämlikheten existerar full ut. Därför inte alls förtjust i företag som tycker att den 8 mars är en bra dag att hylla "kvinnan". Eller andra som tycker att det är en dag för blommor, choklad och nya underkläder.

Hylla de som har krossat glastaket och kämpat mot orättvisor, som har kämpat för kvinnors rätt till sin kropp, kvinnlig rösträtt och lika lön för lika arbete. Men gör inte den här dagen till något som allt mer liknar Alla hjärtans dag. Det tjänar ingen på, och absolut inte heller de företag som försöker rida på just den vågen. De framstår bara som obildade och klumpiga.

Förra året skrev jag det här samma dag. Och första gången jag var med i #blogg100 så listade jag viktiga böcker som lyfter jämställdhet, kvinnors rättigheter och genus den här dagen. Båda inläggen känns fortfarande aktuella så jag hänvisar tillbaka till dem. I övrigt så hyllar jag alla kvinnor och män som ställer sig bakom den oerhört självklara tanken om att kvinnor och män ska kunna leva på samma villkor utan att det finns en överordnad struktur eller norm som befäster människor i begränsade könsroller och orättvisor.

Och letar man efter bra läsning som passar den här dagen:
Enligt O skriver alltid bra, här ett inlägg om feminism.
Lady Dahmer har alltid ett feministiskt perspektiv i sin blogg - läs några av hennes senaste inlägg.
Peppe Öhman i Livet & LA skriver alltid bra om jämlikhet och genus - här är en favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar