onsdag 13 december 2017

Klassikerkalendern - lucka 13

Här kommer ett Lucia-tåg med kvinnliga författare som alla borde platsa som klassiker, några gör det definitivt redan. Jag tvivlar på att dessa sex har ljus i håret, men den som väljer att läsa deras böcker kommer garanterat att bli upplysta. Det kan jag garantera:

Jamacia Kincaid / Med Lucy och Min mors självbiografi skildrar hon livet som svart kvinna med ursprung i Karibien. En ögonöppnare och ett obändigt språk som är starkare än det mesta jag läst.

Paula Fox / Förtvivlade människor handlar om när den som har allt börjar förlora greppet om sin värld. Den handlar om hotet utifrån och rädslor mellan människor. Fox klär av medelklassen fullständigt.

Toni Morrison / De blåaste ögonen är en mäktig bok om utsatthet och utanförskap skildrat utifrån människor fördomar. En nobelpristagare som alltid är aktuell.

Marlene van Niekerk/ I Agaat möter läsaren ett komplicerat men också kärleksfullt förhållande mellan två kvinnor i realistiskt och grym berättelse om apartheidtidens Sydafrika. Både spännande och otroligt välskrivet.

Alice Walker / Jag hade lite svårt för Purpurfärgen, men det är en klassiker. Historien om Celie är tidlös, lika delar hemsk och vacker.

Erica Jong / Rädd att flyga är en av de stora feministiska böckerna. Den utforskar den kvinnliga sexualiteten och var minst sagt kontroversiell när den publicerades 1975. Den är dock fortfarande aktuell.

2 kommentarer:

  1. alldeles sant. nobelpristagare är alltid aktuella. Agaat är otroligt bra

    SvaraRadera