torsdag 3 mars 2016

Dannyboy & kärleken

Daniel Åbergs debut Dannyboy & kärleken har några år på nacken, men överraskade mig med sitt flytande, lättlästa språk och lite intressanta komposition. Det är en bladvändare som gav mersmak.

Boken utspelar sig under ett dygn och pendlar mellan dåtid/nutid, studentliv/vuxenliv och Uppsala/Stockholm. Två panikslagna personer möts i Stockholms tunnelbana, trasslar in sig i varandra och försöker få livet på rätt köl genom stora mängder sprit och omtanke. Under hela historien ges ständiga tillbakablickar mellan huvudpersonen och de tre kärlekar som vrider till hans liv.

Det är mycket sökande, ångest och mycket känslor, men också en helt igenom bra levererad kärleksroman. Formen för skiftandet av förlopp och flicka (huvudpersonens etikett på kärleksobjekten) fungerar utmärkt. Dialogen likaså. Det var länge sedan jag läste en bok med en manlig huvudperson, också det intressant. Kanske ett litet minus för tappat tempo i mitten och lite otroligt välsittande möten och incidenter i förloppet men ändå väl värd att läsa. Dessutom fick jag en nostalgisk återblick av Stockholm och framför allt Söder; det är alltid uppskattat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar