fredag 8 december 2017

Klassikerkalendern - lucka 8

Som vit, svensk, akademiker- och medelklasskvinna har jag privilegier - här hemma i Sverige, men också som världsmedborgare. En av mina uppgifter som människa är att vara medveten om de fördelar jag har, förhålla mig till dem och försöka förstå hur dessa privilegier skapar strukturer som sedan påverkar andra människor. Mellan mig och världen är en bok som hjälper mig med detta. Boken, som kanske mer är en essä, är skriven av den afroamerikanska journalisten, läraren och författaren Ta-Neshi Coates.

I den berättar ett jag (Ta-Neshi) för sin son Samori om hur det är att växa upp som svart man i USA, och hur jaget har lärt sig att förstå världen och se den för vad den verkligen är. Det handlar om vad det innebär att alltid vara den andre. Det handlar om de vitas dröm om USA och vilken roll den svarta befolkningen måste ha för att den drömmen ska vara sann. Att vara svart är bli sedd utifrån ras, men en vit alltid ser sig som rasfri. Han är alltid den avvikande, och den som inte hör till. Coates diskuterar också kroppen och hur den påverkas av de rasistiska strukturer som författaren ser i hemlandet. Ett talande exempel är att det är nio gånger så stor risk för en svart ung man att bli skjuten av en polis jämfört med andra unga män i USA.

Läsaren får följa ett uppvaknande och en strukturell analys av både samhälle och språk. Coates väjer inte för någonting. Det är rättframt men också ganska tungt att läsa. Språket är vindlande, men aldrig dunkelt och det är bister verklighet som han avslöjar. Det är en av de böcker som har gett mig helt nya tankar, helt nya utmaningar - både formuleringsmässigt och perceptionsmässigt - och därför är det en klassiker.

2 kommentarer:

  1. Spännande! Den vill jag läsa. Tack för tipset.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt! Hoppas du gillar den lika mycket som jag gjorde.

    SvaraRadera