söndag 18 maj 2014

En berättare behöver inte alltid papper och penna

Tv, radio, tidningar, bloggare, twittrare och andra har kommenterat och beklagat Malik Bendjellouls bortgång. Med rätta, för det är ett mycket sorgligt faktum att han valde att sluta sitt liv alldeles för tidigt - för hans familj och vänner, och för oss som uppskattade hans berättande och såg fram emot att få se mer. Som många andra, hoppas jag att depression lyfts fram som den svåra sjukdom det är i och med detta, och att fler ska få den hjälp de behöver. Idag visar SVT Maliks fina och vinstvinnande film Searching for Sugar Man.

I veckan visade Kobra ett porträtt och ett minnesprogram om honom. Han var en fantastisk berättare, som med fantasi och engagemang vågade göra mycket nytt och annorlunda för berättelserna han ville visa. Det är fascinerande hur man berättar med bilder, och ibland ligger det inte alls långt ifrån det skrivna berättandet. Jag hoppas många ser filmen idag, och även Kobras program.

Här finns tre viktiga, fina, upplysande och läsvärda texter som publicerades eller blev aktuella igen med anledning av hans självmord. För mig som har noll erfarenhet av depression och vad som kan följa med sjukdomen, var de ögonöppnare och veckans absolut viktigaste läsning:
Bodil Malmstens viktiga text.
Rebecca Åhlunds viktiga text.
Erica Treijs viktiga text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar