tisdag 27 maj 2014

Läsning är en garanti för demokrati

Det är dagen efter dagen efter EU-valet, och det är fortfarande både läskigt och skrämmande att främlingsfientliga och rasistiska partier går framåt här hemma och i Europa. Och de gör det ordentligt. Därför vill jag gärna rekommendera följande:

Jag hörde i dag litteraturkritikern Annina Rabes inslag och analys i radioprogrammet OBS. Lyssna på (eller läs) det; hon drar nämligen en skarp linje från nedmonteringen av humaniora till läsförståelse och den kris som demokratin befinner sig i. Mycket intressant och bra - för om vi inte orkar ta oss igenom resonerande och komplexa texter, och på grund av dålig läsförståelse inte kan värdera den information vi faktiskt tar del av - då är det fara för demokratin. Faktum är att läsningen minskar (generellt men även hos unga människor), läsförståelsen har blivit sämre och forskning inom humaniora får mindre anslag. Det finns också ett helt annat bildningsideal idag som inte har med läsning att göra.

Dessutom lever vi i en värld där tid inte får ta plats, där det finns mycket som distraherar och försämrar den koncentration som text ibland behöver. Rabe varnar för att låta läsförståelsen bli sämre, och jag tror hon har en väldigt viktig poäng. En del av den effekten börjar tyvärr visa sig i valets efterdyningar. I framtiden kommer det att bli allt viktigare att vi kan se igenom de budskap omvärlden vill göra gällande som sanna. Annars kommer vi att bli utnyttjade och försent inse vad det egentligen är för innehåll vi valt att rösta på.

Men trots allt: Jag har förgätmigej i hela trädgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar