lördag 31 maj 2014

Lyckliga i alla sina dagar

"Någonting saknas. Det är inte godheten som saknas. Den finns. Vi ser den varje dag, i det lilla. Snälla människor, människor som gör gott. Det är inte kärlek som saknas. Det finns ingen som motsäger kärlek. Alla vill den. I detta finns ingen fiende. Det som saknas är ett system som i sina institutioner fångar upp och underhåller denna godhet och denna kärlek."

Jag rekommenderade igår Nina Björks Lyckliga i alla sina dagar - Om pengar och människors värde och känner idag att jag vill ta upp denna bok lite extra. Den kom ut 2012, och i pocket 2013 och på framsidan av omslaget har en recensent från DN skrivit att hen vill ge boken till hela Sverige. Jag håller som tidigare påpekat med. Lyckliga i alla sina dagar är en bok som i grunden ifrågasätter det system och den människosyn vi lever i. Varför är ett nytt kök vår största dröm - när det kanske borde vara ett jordklot som inte förgås av människors produktion?

Nina Björk för resonemang om till synes självklara saker och visar att de inte alls är så självklara - och att det inte är säkert att vi egentligen behöver. Vi lever liv där prestation är det enda som räknas och där allt mäts i konsumtion. Kärnfamiljen, karriär/arbete och reklam är exempel på detta. Björk visar hur och varför det fungerar på ett visst sätt och även vilka effekter det ger. Det är lite obehagligt, och ingen rolig läsning. Men Nina Björk gör sina argument tydliga och underbyggda, vilket gör det lätt för läsaren att hänga med.

Nina Björk levererar inte någon lösning på detta vår samhälle, som enligt henne, om inte borde förändras i grunden, så verkligen ifrågasättas. Och det behöver inte alltid vara så att en lösning ingår när man sätter upp handen och säger "stopp - vad är det vi håller på med". I det här läget är det kanske allra viktigast att börja fundera.

Om du är nyfiken på vad andra tyckt om boken:
DN:s recension
Svd:s recension

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar