måndag 18 april 2016

En skatt av litteratur

Så här står det i introduktionen av Litteraturbanken:
Litteraturbankens syfte är att vara en fri kulturhistorisk och litterär resurs för forskning, undervisning och folkbildning. Den är till för alla: forskare, lärare, studerande och litterärt allmänintresserade.

Tanken är att göra klassiker tillgängliga för alla och därför har man sedan 2003 arbetat för att med att skapa en kunskapsbank av litteratur. Bakom står bland annat Kungliga biblioteket, Kungliga Vitterhetsakademien och Svenska Akademien. Den ursprungliga idén kommer dock från Sven Lindqvist som under långa resor blev frustrerad över att inte enkelt kunna ha tillgång till litteratur. Du kan läsa direkt på sidan eller ladda ner böcker. Här finns Lagerlöf, Stagnelius, Baudelaire, Beskow och Almquist för att nämna några exempel. Biblioteket fylls på efterhand och växer hela tiden. Det finns fem kriterier för urval av böcker och författare. Läs gärna det avsnittet - jag tyckte det var väldigt intressant.

Jag blev väldigt glad över att hitta Gunnar Björling här, en av mina absoluta favoritdiktare, men som kan vara svår att hitta i bokhandel och ibland även på bibliotek. Här finns han, och man kan även läsa andra modernister som Rabbe Enckell och Edtih Södergran. 

Det verkar vara ganska okänt än så länge, det här helt digitala biblioteket. Det är synd, jag hoppas att fler hittar hit. Tyvärr är det lite svårnavigerat och det kan ta tid innan böcker laddas fram. Men annars, vilken skatt av litteratur. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar